Programma 1. Bestuur en organisatie
Hoofddoelstelling programma (missie):
Een voor ieder zichtbaar bestuur in een eigentijdse gemeente die samen met inwoners, bezoekers en bedrijven ambitieus verder bouwt aan een omgeving waar je goed en veilig kunt wonen, werken en recreëren.
In het eerste halfjaar van 2022 heeft de raad een aantal beleidsdocumenten vastgesteld dat grote impact heeft op de producten binnen programma 1. Dit betreft onder andere de meerjarenvisie , het Wikselwurkbeleid, nota Verbonden partijen 2022 en de Dienstverleningsvisie. Op de diverse onderdelen zijn wij aan de slag gegaan met de implementatie en borging.
Programma 2. Ruimte
Hoofddoelstelling programma (missie):
Een dynamische, duurzame, ontwikkelingsgerichte en veilige woon-, werk- en recreatiegemeente met behoud en versterking van bestaande (omgevings-)kwaliteiten, een gemeente die bijdraagt aan het welzijn van onze inwoners en recreanten.
In lijn met de verwachting in de voorjaarsrapportage, zien we dat bedrijven nog last hebben van de (wereldwijde) schaarste aan grondstoffen en het niet tijdig leveren van materialen en onderdelen. Bouwmaterialen zijn veel duurder geworden en ook het personeel blijkt soms schaars. Dit speelt projecten van derden, maar ook onze eigen projecten parten. Projecten lopen vertraging op en soms worden projecten door particuliere initiatiefnemers in de wacht gezet. Verder hebben werkzaamheden van de nutsbedrijven invloed op de snelheid van realisatie. Wat de effecten hiervan op de lange termijn zijn, is nu niet te voorspellen.
Programma 3. Economie
Hoofddoelstelling programma (missie):
De Fryske Marren streeft naar een krachtige, innovatieve en toekomstbestendige economie, die een bijdrage levert aan een aantrekkelijk woon- en leefklimaat en een duurzame economie, waarbij sprake is van efficiënt gebruik van (hernieuwbare) grondstoffen.
Volgens de eerste berekeningen van het CBS (voorlopige cijfers) groeide de economie in onze regio in het 2e kwartaal met 2,6 procent. De hoge inflatie, de personeelstekorten en de aanhoudende oorlog in Oekraïne hebben hun weerslag op de economie. Hierdoor remt de groei en wordt o.a. door deskundigen een recessie voorzien in het laatste kwartaal van 2022 en eerste kwartaal van 2023. De economische ontwikkelingen verschillen daarbij sterk per sector. Zo groeit de horeca en de vrijetijdsector dit jaar fors, die vooral doordat de coronamaatregelen zijn losgelaten. Ook de vooruitzichten voor de bouwsector en vervoer en opslag zijn relatief rooskleurig. Daartegenover hebben de landbouw en de industrie te maken met hoge grondstoffen- en energieprijzen en verstoorde handelsketens. Deze sectoren zijn van oudsher sterk vertegenwoordigd in onze gemeente en regio en drukken daarmee een groot stempel op de ontwikkelingen in onze gemeente.
Programma 4. Leefbaarheid en onderwijs
Hoofddoelstelling programma (missie):
Een sterke, dragende, levendige samenleving met goede en toegankelijke (basis)voorzieningen.
Het nieuwe contract voor de uitvoering van Leerlingenvervoer is gestart.
Inwoners krijgen ondersteuning in (digi-)taalvaardigheden bij onze bibliotheken. Het beleidsplan ‘Kunst stroomt’ wordt uitgevoerd.
We geven uitvoering aan ons sport- en beweegbeleid. Er lopen diverse trajecten voor het aanpassen of vernieuwen van sportaccomodaties.
De dorps- en buurthuizen draaien weer volop. Met verschillende subsidieregelingen worden inwonersinitiatieven ondersteund. Er wordt een nieuw toekomstbestendig accommodatiebeleid opgesteld.
Met een nieuwe Subsidieregeling Peuterwerk en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) worden activiteiten gepland en uitgevoerd om hier invulling aan te geven. Er lopen veel nieuw- en verbouw projecten voor onderwijshuisvesting. Deze ondervinden last van de gestegen prijzen waardoor er in een aantal gevallen vertraging optreedt.
We voeren het regionaal programma voortijdig schoolverlaten uit. Een belangrijk doel is dat alle jongeren een startkwalificatie halen. Er is een toename van het aantal zorgleerlingen, daar wordt extra ondersteuning op ingezet.
Programma 5. Sociaal domein
Hoofddoelstelling programma (missie):
Alle inwoners van De Fryske Marren doen mee en kunnen zich maximaal ontplooien.
We geven uitvoering aan preventief jeugdbeleid, mantelzorgbeleid, het ondersteunen van vrijwilligerswerk en inclusiebeleid. Het welzijnswerk voert haar opdracht uit en wordt zichtbaarder in onze gemeente.
Inwoners ontvangen ondersteuning in het meedoen in de samenleving door passende Wmo-maatwerkvoorzieningen. Er blijft sprake van een stijging van het gebruik doordat inwoners langer thuis wonen, het abonnementstarief, vergrijzing en toename van psychische belemmeringen.
We voeren een inkoopproces uit voor de voorzieningen individuele begeleiding en dagbesteding.Kinderen, jongeren en hun ouders die dat nodig hebben krijgen hulp en ondersteuning om veilig en gezond te kunnen opgroeien. Het gebruik van de maatwerkvoorzieningen en specialistische jeugdhulp lijkt te stabiliseren.
Het aantal inwoners dat een inkomensvoorziening nodig heeft blijft relatief laag. De inzet van de instrumenten re-integratie en sociale activering zorgt voor het vinden van een passende baan of op een andere manier zinvol deelnemen aan de samenleving.
Empatec ontwikkelt zich tot een Leer-werkbedrijf. De gemeenschappelijke regeling wordt aangepast.
We geven uitvoering aan de nieuwe Wet Inburgering en hebben daar een passend aanbod voor gecontracteerd.
Er is opvolging gegeven aan de opdracht om meer statushouders huisvesting te bieden. We bieden extra ondersteuning aan inwoners die te maken hebben gehad met de toeslagenaffaire. We verstrekken leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne.
Het aantal aanmelding bij schuldhulpverlening stijgt. Dat komt door vroegsignalering en omdat meer inwoners geraakt worden door de energiecrisis en de hoge inflatie.We maken een lokaal beleidsplan gericht op sociale veiligheid, mensenhandel en geweld in afhankelijkheidsrelaties.
We voeren ons beleidsplan Gezondheid uit. Om inwoners en betrokkenen daarover te informeren wordt een campagne opgestart; ‘Gezond je ding doen’.
De resultaten van het koploperproject Onafhankelijke Cliëntondersteuning worden geïmplementeerd. Er worden diverse inkooptrajecten uitgevoerd door Sociaal Domein Fryslân. Onze betrokken adviesraad sociaal domein heeft diverse adviezen uitgebracht.